Worksheet 1Worksheet 2Worksheet 3
lessonbunny.com
Name: ______________________________ Date: ______________

Subtraction Within 10

Grade 1 · Mathematics · Worksheet 1

  1. Charlotte has 10 cookies. Charlotte eats 1 cookies. How many cookies are left? Answer: ______________
  2. Maya is playing with 7 toy cars. 4 cars roll under the couch. How many toy cars does Maya still have? Answer: ______________
  3. Kaia has 8 balloons. 7 balloons float away. How many balloons does Kaia have now? Answer: ______________
  4. There are 7 birds sitting on a fence. You see 2 birds fly away. How many birds are left on the fence? Answer: ______________
  5. Emma had 9 crayons in her box. She used 4 crayons to color a picture. How many crayons are left in her box? Answer: ______________
  6. Kai has 3 stickers. Kai gives 2 stickers to a friend. How many stickers does Kai have left? Answer: ______________
  7. There are 7 circles arranged in a row. If 4 circles are colored blue and the rest are red, how many red circles are there? Answer: ______________
  8. 8 - 0 = ? Answer: ______________
  9. 4 - 0 = ? Answer: ______________
  10. Charlotte has 8 balloons. 1 balloons float away. How many balloons does Charlotte have now? Answer: ______________
lessonbunny.com

Answer Key & Explanations

Subtraction Within 10 · Grade 1 · Worksheet 1

  1. Charlotte has 10 cookies. Charlotte eats 1 cookies. How many cookies are left? Answer: 9 Solution: Charlotte begins with 10 cookies. Remove the 1 cookies that were eaten: 10 - 1 = 9.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Charlotte begins with 10 cookies. Step 2: Remove the 1 cookies that were eaten: 10 - 1 = 9. The answer is 9 cookies.

  2. Maya is playing with 7 toy cars. 4 cars roll under the couch. How many toy cars does Maya still have? Answer: 3 Solution: Count the 7 toy cars Maya started with. Take away the 4 cars that rolled away: 7 - 4 = 3.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Count the 7 toy cars Maya started with. Step 2: Take away the 4 cars that rolled away: 7 - 4 = 3. The answer is 3 toy cars.

  3. Kaia has 8 balloons. 7 balloons float away. How many balloons does Kaia have now? Answer: 1 Solution: Kaia has 8 balloons to start. Subtract the 7 balloons that floated away: 8 - 7 = 1.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Kaia has 8 balloons to start. Step 2: Subtract the 7 balloons that floated away: 8 - 7 = 1. The answer is 1 balloons.

  4. There are 7 birds sitting on a fence. You see 2 birds fly away. How many birds are left on the fence? Answer: 5 Solution: Start with the total number of birds: 7 Subtract the birds that flew away: 7 - 2 7 - 2 = 5 There are 5 birds left on the fence.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with the total number of birds: 7 Step 2: Subtract the birds that flew away: 7 - 2 Step 3: 7 - 2 = 5 There are 5 birds left on the fence.

  5. Emma had 9 crayons in her box. She used 4 crayons to color a picture. How many crayons are left in her box? Answer: 5 Solution: Emma started with 9 crayons. She used 4 crayons, which means she took them away from the box. To find how many are left, subtract the crayons used from the total: 9 - 4 9 - 4 = 5 Emma has 5 crayons left in her box.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Emma started with 9 crayons. Step 2: She used 4 crayons, which means she took them away from the box. Step 3: To find how many are left, subtract the crayons used from the total: 9 - 4 Step 4: 9 - 4 = 5 Emma has 5 crayons left in her box.

  6. Kai has 3 stickers. Kai gives 2 stickers to a friend. How many stickers does Kai have left? Answer: 1 Solution: Start with 3 stickers. Subtract the 2 stickers given away: 3 - 2 = 1.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 3 stickers. Step 2: Subtract the 2 stickers given away: 3 - 2 = 1. The answer is 1 stickers.

  7. There are 7 circles arranged in a row. If 4 circles are colored blue and the rest are red, how many red circles are there? Answer: 3 Solution: Start with the total number of circles: 7 Subtract the number of blue circles: 7 - 4 7 - 4 = 3 There are 3 red circles.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with the total number of circles: 7 Step 2: Subtract the number of blue circles: 7 - 4 Step 3: 7 - 4 = 3 There are 3 red circles.

  8. 8 - 0 = ? Answer: 8 Solution: 8 - 0 = 8. Since 8 + 0 = 8.
  9. 4 - 0 = ? Answer: 4 Solution: 4 - 0 = 4. Since 4 + 0 = 4.
  10. Charlotte has 8 balloons. 1 balloons float away. How many balloons does Charlotte have now? Answer: 7 Solution: Charlotte has 8 balloons to start. Subtract the 1 balloons that floated away: 8 - 1 = 7.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Charlotte has 8 balloons to start. Step 2: Subtract the 1 balloons that floated away: 8 - 1 = 7. The answer is 7 balloons.