Worksheet 1Worksheet 2Worksheet 3
lessonbunny.com
Name: ______________________________ Date: ______________

Addition Fluency to 5

Kindergarten ยท Mathematics ยท Worksheet 1

  1. Emma has 4 cookies. Her brother gives her 1 more cookie. How many cookies does Emma have now? Answer: ______________
  2. 2 + 3 = ? Answer: ______________
  3. 2 + 1 = ? Answer: ______________
  4. 2 + 0 = ? Answer: ______________
  5. Kaia sees 1 red flowers and 2 yellow flowers in the garden. How many flowers does Kaia see in all? Answer: ______________
  6. Look at the pattern: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… | โ˜… โ˜… โ˜…. How many stars are there in total? Answer: ______________
  7. 1 + 3 = ? Answer: ______________
  8. Leo sees 0 red flowers and 0 yellow flowers in the garden. How many flowers does Leo see in all? Answer: ______________
  9. Look at the pattern: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… | โ˜… โ˜…. How many stars are there in total? Answer: ______________
  10. Look at the pattern: ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ | ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ. How many green squares are there in total? Answer: ______________
lessonbunny.com

Answer Key & Explanations

Addition Fluency to 5 ยท Kindergarten ยท Worksheet 1

  1. Emma has 4 cookies. Her brother gives her 1 more cookie. How many cookies does Emma have now? Answer: 5 Solution: Emma starts with 4 cookies. Her brother gives her 1 more cookie. Add the cookies together: 4 + 1 4 + 1 = 5 Emma has 5 cookies now.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Emma starts with 4 cookies. Step 2: Her brother gives her 1 more cookie. Step 3: Add the cookies together: 4 + 1 Step 4: 4 + 1 = 5 Emma has 5 cookies now.

  2. 2 + 3 = ? Answer: 5 Solution: To add 2 plus 3, start at 2 and count up 3 more: that gives us 5.
  3. 2 + 1 = ? Answer: 3 Solution: To add 2 plus 1, start at 2 and count up 1 more: that gives us 3.
  4. 2 + 0 = ? Answer: 2 Solution: When we add a number to zero, the number stays the same. 2 plus zero equals 2.
  5. Kaia sees 1 red flowers and 2 yellow flowers in the garden. How many flowers does Kaia see in all? Answer: 3 Solution: Count the red flowers: 1. Count the yellow flowers: 2. Add them together: 1 + 2 = 3.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Count the red flowers: 1. Step 2: Count the yellow flowers: 2. Step 3: Add them together: 1 + 2 = 3. The answer is 3 flowers.

  6. Look at the pattern: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… | โ˜… โ˜… โ˜…. How many stars are there in total? Answer: 7 Solution: Count the stars in the first group: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… = 4 stars Count the stars in the second group: โ˜… โ˜… โ˜… = 3 stars Add the stars from both groups: 4 + 3 = 7 There are 7 stars in total.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Count the stars in the first group: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… = 4 stars Step 2: Count the stars in the second group: โ˜… โ˜… โ˜… = 3 stars Step 3: Add the stars from both groups: 4 + 3 = 7 There are 7 stars in total.

  7. 1 + 3 = ? Answer: 4 Solution: To add 1 plus 3, start at 1 and count up 3 more: that gives us 4.
  8. Leo sees 0 red flowers and 0 yellow flowers in the garden. How many flowers does Leo see in all? Answer: 0 Solution: Count the red flowers: 0. Count the yellow flowers: 0. Add them together: 0 + 0 = 0.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Count the red flowers: 0. Step 2: Count the yellow flowers: 0. Step 3: Add them together: 0 + 0 = 0. The answer is 0 flowers.

  9. Look at the pattern: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… | โ˜… โ˜…. How many stars are there in total? Answer: 6 Solution: Count the stars in the first group: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… = 4 stars Count the stars in the second group: โ˜… โ˜… = 2 stars Add the stars together: 4 + 2 = 6 The answer is 6.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Count the stars in the first group: โ˜… โ˜… โ˜… โ˜… = 4 stars Step 2: Count the stars in the second group: โ˜… โ˜… = 2 stars Step 3: Add the stars together: 4 + 2 = 6 The answer is 6.

  10. Look at the pattern: ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ | ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ. How many green squares are there in total? Answer: 7 Solution: Count the first group of green squares: ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ = 4 squares Count the second group of green squares: ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ = 3 squares Add both groups together: 4 + 3 = 7 There are 7 green squares in total.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Count the first group of green squares: ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ = 4 squares Step 2: Count the second group of green squares: ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ ๐ŸŸฉ = 3 squares Step 3: Add both groups together: 4 + 3 = 7 There are 7 green squares in total.