Worksheet 1Worksheet 2Worksheet 3
lessonbunny.com
Name: ______________________________ Date: ______________

Subtraction Fluency to 5

Kindergarten · Mathematics · Worksheet 2

  1. Emma has 5 colorful balloons. 2 balloons float away in the wind. How many balloons does Emma have left? Answer: ______________
  2. There are 5 cookies on a plate. Nikau eats 2 cookies. How many cookies are left on the plate? Answer: ______________
  3. 5 - 5 = ? Answer: ______________
  4. There are 2 cookies on a plate. Max eats 2 cookies. How many cookies are left on the plate? Answer: ______________
  5. 4 - 0 = ? Answer: ______________
  6. Emma has 5 colorful stickers. She gives 3 stickers to her friend Noah. How many stickers does Emma have left? Answer: ______________
  7. 4 - 2 = ? Answer: ______________
  8. Liam has 5 crayons. Liam gives 1 crayons to a friend. How many crayons does Liam have now? Answer: ______________
  9. 4 - 3 = ? Answer: ______________
  10. Sam has 3 crayons. Sam gives 2 crayons to a friend. How many crayons does Sam have now? Answer: ______________
lessonbunny.com

Answer Key & Explanations

Subtraction Fluency to 5 · Kindergarten · Worksheet 2

  1. Emma has 5 colorful balloons. 2 balloons float away in the wind. How many balloons does Emma have left? Answer: 3 Solution: Emma starts with 5 balloons. 2 balloons float away. Subtract the balloons that floated away from what she started with: 5 - 2 5 - 2 = 3 Emma has 3 balloons left.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Emma starts with 5 balloons. Step 2: 2 balloons float away. Step 3: Subtract the balloons that floated away from what she started with: 5 - 2 Step 4: 5 - 2 = 3 Emma has 3 balloons left.

  2. There are 5 cookies on a plate. Nikau eats 2 cookies. How many cookies are left on the plate? Answer: 3 Solution: There are 5 cookies on the plate. Nikau eats 2 cookies: 5 - 2 = 3.
    Full step-by-step solution

    Step 1: There are 5 cookies on the plate. Step 2: Nikau eats 2 cookies: 5 - 2 = 3. The answer is 3 cookies.

  3. 5 - 5 = ? Answer: 0 Solution: When you subtract a number from itself, you get 0. So 5 - 5 = 0.
  4. There are 2 cookies on a plate. Max eats 2 cookies. How many cookies are left on the plate? Answer: 0 Solution: There are 2 cookies on the plate. Max eats 2 cookies: 2 - 2 = 0.
    Full step-by-step solution

    Step 1: There are 2 cookies on the plate. Step 2: Max eats 2 cookies: 2 - 2 = 0. The answer is 0 cookies.

  5. 4 - 0 = ? Answer: 4 Solution: When you subtract 0 from any number, the number stays the same. So 4 - 0 = 4.
  6. Emma has 5 colorful stickers. She gives 3 stickers to her friend Noah. How many stickers does Emma have left? Answer: 2 Solution: Emma starts with 5 stickers. She gives away 3 stickers to Noah. To find how many she has left, subtract: 5 - 3 5 - 3 = 2 Emma has 2 stickers left.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Emma starts with 5 stickers. Step 2: She gives away 3 stickers to Noah. Step 3: To find how many she has left, subtract: 5 - 3 Step 4: 5 - 3 = 2 Emma has 2 stickers left.

  7. 4 - 2 = ? Answer: 2 Solution: Starting at 4, count back 2 to get 2.
  8. Liam has 5 crayons. Liam gives 1 crayons to a friend. How many crayons does Liam have now? Answer: 4 Solution: Start with 5 crayons. Subtract the 1 crayons given away: 5 - 1 = 4.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 5 crayons. Step 2: Subtract the 1 crayons given away: 5 - 1 = 4. The answer is 4 crayons.

  9. 4 - 3 = ? Answer: 1 Solution: Starting at 4, count back 3 to get 1.
  10. Sam has 3 crayons. Sam gives 2 crayons to a friend. How many crayons does Sam have now? Answer: 1 Solution: Start with 3 crayons. Subtract the 2 crayons given away: 3 - 2 = 1.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 3 crayons. Step 2: Subtract the 2 crayons given away: 3 - 2 = 1. The answer is 1 crayons.