Worksheet 1Worksheet 2Worksheet 3
lessonbunny.com
Name: ______________________________ Date: ______________

Subtraction Fluency to 5

Kindergarten · Mathematics · Worksheet 3

  1. There are 8 colorful blocks on the floor. 5 blocks are arranged in a square pattern and the rest are in a line. How many blocks are in the line? Answer: ______________
  2. Sophia has 3 crayons. Sophia gives 0 crayons to a friend. How many crayons does Sophia have now? Answer: ______________
  3. Ethan has 3 toy cars. Ethan puts 1 toy cars in a box. How many toy cars are not in the box? Answer: ______________
  4. There are 3 cookies on a plate. Sophia eats 1 cookies. How many cookies are left on the plate? Answer: ______________
  5. 3 - 2 = ? Answer: ______________
  6. There are 6 ducks swimming in a pond. 2 ducks fly away. How many ducks are left in the pond? Answer: ______________
  7. 4 - 4 = ? Answer: ______________
  8. Aroha sees 2 birds in a tree. Then 2 birds fly away. How many birds are still in the tree? Answer: ______________
  9. 5 - 0 = ? Answer: ______________
  10. There are 6 colorful blocks arranged in a row. If you take away 2 blocks, how many blocks are left? Answer: ______________
lessonbunny.com

Answer Key & Explanations

Subtraction Fluency to 5 · Kindergarten · Worksheet 3

  1. There are 8 colorful blocks on the floor. 5 blocks are arranged in a square pattern and the rest are in a line. How many blocks are in the line? Answer: 3 Solution: Start with the total number of blocks: 8 Subtract the blocks in the square pattern: 8 - 5 8 - 5 = 3 The answer is 3.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with the total number of blocks: 8 Step 2: Subtract the blocks in the square pattern: 8 - 5 Step 3: 8 - 5 = 3 The answer is 3.

  2. Sophia has 3 crayons. Sophia gives 0 crayons to a friend. How many crayons does Sophia have now? Answer: 3 Solution: Start with 3 crayons. Subtract the 0 crayons given away: 3 - 0 = 3.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 3 crayons. Step 2: Subtract the 0 crayons given away: 3 - 0 = 3. The answer is 3 crayons.

  3. Ethan has 3 toy cars. Ethan puts 1 toy cars in a box. How many toy cars are not in the box? Answer: 2 Solution: Start with 3 toy cars. Subtract the 1 toy cars put in the box: 3 - 1 = 2.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 3 toy cars. Step 2: Subtract the 1 toy cars put in the box: 3 - 1 = 2. The answer is 2 toy cars.

  4. There are 3 cookies on a plate. Sophia eats 1 cookies. How many cookies are left on the plate? Answer: 2 Solution: There are 3 cookies on the plate. Sophia eats 1 cookies: 3 - 1 = 2.
    Full step-by-step solution

    Step 1: There are 3 cookies on the plate. Step 2: Sophia eats 1 cookies: 3 - 1 = 2. The answer is 2 cookies.

  5. 3 - 2 = ? Answer: 1 Solution: If you have 3 objects and take away 2, you have 1 left.
  6. There are 6 ducks swimming in a pond. 2 ducks fly away. How many ducks are left in the pond? Answer: 4 Solution: Start with 6 ducks in the pond 2 ducks fly away Subtract the ducks that left: 6 - 2 6 - 2 = 4 The answer is 4.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 6 ducks in the pond Step 2: 2 ducks fly away Step 3: Subtract the ducks that left: 6 - 2 Step 4: 6 - 2 = 4 The answer is 4.

  7. 4 - 4 = ? Answer: 0 Solution: When you subtract a number from itself, you get 0. So 4 - 4 = 0.
  8. Aroha sees 2 birds in a tree. Then 2 birds fly away. How many birds are still in the tree? Answer: 0 Solution: Start with 2 birds in the tree. Subtract the 2 birds that fly away: 2 - 2 = 0.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 2 birds in the tree. Step 2: Subtract the 2 birds that fly away: 2 - 2 = 0. The answer is 0 birds.

  9. 5 - 0 = ? Answer: 5 Solution: When you subtract 0 from any number, the number stays the same. So 5 - 0 = 5.
  10. There are 6 colorful blocks arranged in a row. If you take away 2 blocks, how many blocks are left? Answer: 4 Solution: Start with 6 blocks Remove 2 blocks Count the remaining blocks: 6 - 2 = 4 The answer is 4.
    Full step-by-step solution

    Step 1: Start with 6 blocks Step 2: Remove 2 blocks Step 3: Count the remaining blocks: 6 - 2 = 4 The answer is 4.